Skvělá zimní minestrone dle Vlada

minestrone

Středa je ho tam třeba - každou středu se můžete těšit na nový recept z archivu Playboy!
Uvařte své milované večeři dnes vy a třeba se budete divit.

Tuto rubriku Vám přináší:

Potřebujeme

  • 3 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g italské pancetty (anebo lehce zauzené anglické slaniny)
  • jednu dlouhou červenou papriku (Lidl)
  • sušené anebo čerstvé houby
  • 100 g rajčatové passaty (italský protlak)
  • 1 konzervu bílých fazolí v rajčatové šťávě
  • 1 konzervu sladké kukuřice
  • 1 konzervu sladkého hrášku
  • 1 konzervu krájených oloupaných rajčat anebo rajčata spařená a oloupaná
  • 1 cuketu nakrájenou na kostičky
  • 4 brambory nakrájené na kostičky
  • 1 sáček zmražené italské zeleniny (značka Green GROCER’S – Seasoned Mixed Vegetables Italian Style, k dostání v Lidlu, na minestrone je ideální)
  • 1,5 litru vývaru (kombinace dvou vaniček Knorr – kuřecí a zeleninové)
  • 1 dl červeného vína
  • vrchovatá lžíce pesta
  • bazalkový olivový olej
  • sůl, pepř, sladká červená paprika, dochucení podle libosti lehce tabaskem anebo worcestrem

Do velikánského hrnce se silným dnem nalejeme po rozehřátí olivový olej tak, aby pokryl dno. Do rozpáleného oleje nasypeme pancettu anebo anglickou slaninu nakrájenou na proužky široké asi 1 cm a restujeme. Když se pancetta krásně rozvoní, přidáme tři cibule nakrájené nahrubo. Přidáme červenou papriku nakrájenou na kolečka anebo na proužky, osolíme, bohatě opepříme a dál mícháme a restujeme. 

Mezitím si ve vedlejším kastrolu připravíme vývar: dáme vařit obě vaničky vývaru do 1,5 litru vody. Pokud používáme sušené houby, necháme je hned vařit ve vývaru. Horký vývar tak máme připravený k dolití do polévky.
Do hlavního hrnce teď přidáme nakrájené houby (pokud máme čerstvé). Pokud máme sušené houby ve vývaru, zaprášíme teď restovanou směs bohatě sladkou paprikou a vlijeme rajčatový protlak, pesto a červené víno a přidáme brambory a cuketu. Zamícháme a necháme hezky probublat, aby se alkohol vypařil.
Pořád to nevypadá jako polévka, ale spíš jako omáčka ke špagetám. Teď ovšem přidáme konzervu rajčat a vše zalejeme vývarem, ve kterém hezky nabobtnaly sušené houby. Stáhneme plamen anebo varnou desku na minimum vaření (na varné desce číslo 1,5) a vlijeme do polévky fazole i se šťávou a kukuřici i hrášek bez šťávy. Pomaloučku vaříme asi půl hodiny a na závěr nasypeme do polévky italskou směs mražené zeleniny – množství odhadneme podle hustoty polévky, měla by v ní téměř stát lžíce. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme vařící vodu. Na lehkém plamenu (nebo 1,5 na desce) necháme mírně bublat ještě půl hodiny. Dochutíme dle libosti: já dávám worcester a lžíci olivového oleje ochuceného bazalkou.

Tip: Pokud máte doma italský sýr Pecorino anebo tvrdý parmezán, dejte kus tvrdé kůrky sýra, která se nejí, vařit do polévky a na závěr ji vyjměte. Dodá to příchuť parmezánu.

IMAGE

Gulášová variace tří barev

Ideální jídlo na závěr mejdanu! Ve dvě ráno jen ohřejete a všichni jsou spokojeni! Potřebujete: 500 g hovězího masa 500 g krůtího masa 500 g cibule 150 g slaniny rajčatové pyré dvě polévkové lžíce povidel velký sáček mražené karotky půl litru hovězího vývaru 1 velká brambora Sůl, pepř, paprika, česnek, chilli paprička olej Ve velkém hrnci restujte na oleji cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Zasypte paprikou a přidejte rajčatové pyré. Teď vsypte všechno maso, nakrájené na kostky. Promíchejte, přidejte pepř, hrubou...
IMAGE

Tyrolský Gröstl

  Skvělé a rychlé jídlo, které se přímo nabízí v případě, že vám z předešlého dne zbylo nějaké pečené anebo vařené hovězí nebo vepřové maso – anebo třeba i kousek pečené zvěřiny (s tou jsem to dělal včera a bylo to úžasné…) Potřebujete: 150g anglické slaniny 2 cibule 800g brambor 300g jakéhokoli masa, které zbylo ze včerejška nebo z oběda 4 lžíce oleje 2 dcl vývaru 300g cherry rajčátek Sůl, pepř, kmín, sladkou papriku Dvě lžíce másla Jedno vejce na osobu Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme ve slupce tak, aby nebyly...
IMAGE

Nejlepší domácí paštika, jakou jsem kdy jedl…

  Mladší brácha ze Slovenska (skvělý amatérský kuchař) mi po naší mamince poslal na ochutnání svoji paštiku. Je naprosto neuvěřitelná, a tak jsem nevěřil, že se podělí o recept. Podělil. Proto se teď já o něj dělím s vámi. Základní postup Očistěte půl kila kuřecích jater. Nadrobno nakrájejte tři střední cibule, můžete kombinovat červenou a bílou. V hrnci rozpalte trochu oleje a kousek másla a cibulku orestujte do sklovata, přidejte játra a restujte dál asi tři minuty za stálého míchání – pozor, nesolit! Okořeňte podle chuti – mletý...
IMAGE

Pravá slovenská kapustnica à la Vladko…

V této kapustnici čili zelňačce není žádná mouka. Jen samé skvělé věci… A chutná fantasticky i druhý, třetí nebo pátý den. Pozor, je to hlavní chod! A jako bonus i recept na klobásky… Co budete potřebovat na 8 porcí: velký 8 až 10 litrový hrnec 1 kg výborného kysaného zelí (používám zásadně rakouské zelí v konzervě kysané s bílým vínem Weinsauerkraut z Lidlu) 1,5 kg krásné čerstvé vepřové krkovičky bez kosti, hezky prorostlé 30 g omytých sušených hub sáček omytých sušených...
IMAGE

Penne rigate s cherry rajčátky a cuketou

Výborný a rychlý recept, když chcete udělat dojem jako rychlokuchař. Pro vegetariány samozřejmě vynecháme slaninu! Pro 4 osoby se nejlépe připravuje ve woku… Pro 4 osoby budete potřebovat: Jedno balení penne rigate (nejlépe mi chutná značka Barilla) 200 g Oravské slaniny anebo anglické slaniny ve špalíčku Olivový olej 400 g cherry rajčátek 2 středně velké cukety Bazalkové pesto 3 stroužky česneku 2 bílé cibule Svazek jarní cibulky 1 červená paprika (anebo jedna chili paprička pro milovníky ostrého jídla) Strouhaný parmezán Mozarella Ingredience si připravte do misek, mnohem lépe...
IMAGE

Sexy mozaiková omeleta (nejen k snídani)

Na tuto úžasnou omeletu, která přetvoří dvě vajíčka ve velké jídlo, budete potřebovat: 2 vejce 1 dcl sladké smetany (12%) Jeden až dva dny starý rohlík 50g strouhaného sýra (Eidam, Gouda nebo jiný, který vám chutná) 4 lžíce oleje Lžíci Dijonské hořčice Sůl, pepř Rohlík nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Do misky vyklepněte dvě vejce, přilijte smetanu, přidejte sůl a pepř a pořádně našlehejte vidličkou. Do pánve s nepřilnavým povrchem nalejte olej a rozehřejte. Do rozehřátého oleje naskládejte kolečka rohlíku hezky do mozaiky. Jakmile začnou...
IMAGE

Skvělá zimní minestrone dle Vlada

Středa je ho tam třeba - každou středu se můžete těšit na nový recept z archivu Playboy!Uvařte své milované večeři dnes vy a třeba se budete divit. Tuto rubriku Vám přináší: Potřebujeme 3 velké cibule 2 stroužky česneku 150 g italské pancetty (anebo lehce zauzené anglické slaniny) jednu dlouhou červenou papriku (Lidl) sušené anebo čerstvé houby 100 g rajčatové passaty (italský protlak) 1 konzervu bílých fazolí v rajčatové šťávě 1 konzervu sladké kukuřice 1 konzervu sladkého hrášku 1 konzervu krájených oloupaných rajčat anebo rajčata spařená a...

 

 


©2017 Playboy.cz, All rights reserved.