Pravá slovenská kapustnica à la Vladko…

kapustnica

V této kapustnici čili zelňačce není žádná mouka. Jen samé skvělé věci… A chutná fantasticky i druhý, třetí nebo pátý den. Pozor, je to hlavní chod! A jako bonus i recept na klobásky…

Co budete potřebovat na 8 porcí:

  • velký 8 až 10 litrový hrnec
  • 1 kg výborného kysaného zelí (používám zásadně rakouské zelí v konzervě kysané s bílým vínem Weinsauerkraut z Lidlu)
  • 1,5 kg krásné čerstvé vepřové krkovičky bez kosti, hezky prorostlé
  • 30 g omytých sušených hub
  • sáček omytých sušených švestek
  • 8 čerstvých NEUZENÝCH! klobásek (jedna na osobu). Když si klobásky děláte sami, použijte prastarý recept Slováků z Dolné země (Vojvodina v bývalé Jugoslávii). 5 kg masa v poměru plecko a bůček 1:1, 100 g soli, 50 g mletého kmínu, palička rozmixovaného česneku, 150 g sladké papriky, 40 g pálivé papriky. V míse promíchejte a nechte v chladu do druhého dne. Plňte do dobře umytých střívek.

Do velkého hrnce dejte 1 kg kysaného zelí, samozřejmě i s nálevem. Do poloviny hrnce přilijte vodu. Vložte sušené houby. Přidejte sušené švestky. A teď krásně prorostlé vepřové masu buď vcelku, anebo nakrájené na 200g porce. Podle chuti přidejte sůl. Přiveďte k varu. Od bodu varu snižte teplotu a vařte VELMI POMALU zhruba dvě hodiny. Nakonec přidejte klobásky a vařte pomalu další hodinu. Po bytě se rozlévá úžasná vůně – a pohled na kapustnici je taky nádherný. Od čerstvé mleté papriky v klobáskách, které si tam tiše plavou, je polévka červená, a pod nimi je krásně uvařené vepřové maso. Žádná jíška, žádná mouka, nic. Všechno se spolu v klidu vaří a nakonec je polévka krásně čirá – jako kuřecí nebo hovězí vývar. Do každého talíře pak kladete jednu porci masa, jednu klobásku a zalijete polévkou. Podávejte s dobrým chlebem a hořčicí. Vzhledem k tomu, že každý stolovník má na talíři porci masa i klobásku, další chod opravdu nebudete potřebovat…

IMAGE

Gulášová variace tří barev

Ideální jídlo na závěr mejdanu! Ve dvě ráno jen ohřejete a všichni jsou spokojeni! Potřebujete: 500 g hovězího masa 500 g krůtího masa 500 g cibule 150 g slaniny rajčatové pyré dvě polévkové lžíce povidel velký sáček mražené karotky půl litru hovězího vývaru 1 velká brambora Sůl, pepř, paprika, česnek, chilli paprička olej Ve velkém hrnci restujte na oleji cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Zasypte paprikou a přidejte rajčatové pyré. Teď vsypte všechno maso, nakrájené na kostky. Promíchejte, přidejte pepř, hrubou...
IMAGE

Tyrolský Gröstl

  Skvělé a rychlé jídlo, které se přímo nabízí v případě, že vám z předešlého dne zbylo nějaké pečené anebo vařené hovězí nebo vepřové maso – anebo třeba i kousek pečené zvěřiny (s tou jsem to dělal včera a bylo to úžasné…) Potřebujete: 150g anglické slaniny 2 cibule 800g brambor 300g jakéhokoli masa, které zbylo ze včerejška nebo z oběda 4 lžíce oleje 2 dcl vývaru 300g cherry rajčátek Sůl, pepř, kmín, sladkou papriku Dvě lžíce másla Jedno vejce na osobu Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme ve slupce tak, aby nebyly...
IMAGE

Nejlepší domácí paštika, jakou jsem kdy jedl…

  Mladší brácha ze Slovenska (skvělý amatérský kuchař) mi po naší mamince poslal na ochutnání svoji paštiku. Je naprosto neuvěřitelná, a tak jsem nevěřil, že se podělí o recept. Podělil. Proto se teď já o něj dělím s vámi. Základní postup Očistěte půl kila kuřecích jater. Nadrobno nakrájejte tři střední cibule, můžete kombinovat červenou a bílou. V hrnci rozpalte trochu oleje a kousek másla a cibulku orestujte do sklovata, přidejte játra a restujte dál asi tři minuty za stálého míchání – pozor, nesolit! Okořeňte podle chuti – mletý...
IMAGE

Pravá slovenská kapustnica à la Vladko…

V této kapustnici čili zelňačce není žádná mouka. Jen samé skvělé věci… A chutná fantasticky i druhý, třetí nebo pátý den. Pozor, je to hlavní chod! A jako bonus i recept na klobásky… Co budete potřebovat na 8 porcí: velký 8 až 10 litrový hrnec 1 kg výborného kysaného zelí (používám zásadně rakouské zelí v konzervě kysané s bílým vínem Weinsauerkraut z Lidlu) 1,5 kg krásné čerstvé vepřové krkovičky bez kosti, hezky prorostlé 30 g omytých sušených hub sáček omytých sušených...
IMAGE

Penne rigate s cherry rajčátky a cuketou

Výborný a rychlý recept, když chcete udělat dojem jako rychlokuchař. Pro vegetariány samozřejmě vynecháme slaninu! Pro 4 osoby se nejlépe připravuje ve woku… Pro 4 osoby budete potřebovat: Jedno balení penne rigate (nejlépe mi chutná značka Barilla) 200 g Oravské slaniny anebo anglické slaniny ve špalíčku Olivový olej 400 g cherry rajčátek 2 středně velké cukety Bazalkové pesto 3 stroužky česneku 2 bílé cibule Svazek jarní cibulky 1 červená paprika (anebo jedna chili paprička pro milovníky ostrého jídla) Strouhaný parmezán Mozarella Ingredience si připravte do misek, mnohem lépe...
IMAGE

Sexy mozaiková omeleta (nejen k snídani)

Na tuto úžasnou omeletu, která přetvoří dvě vajíčka ve velké jídlo, budete potřebovat: 2 vejce 1 dcl sladké smetany (12%) Jeden až dva dny starý rohlík 50g strouhaného sýra (Eidam, Gouda nebo jiný, který vám chutná) 4 lžíce oleje Lžíci Dijonské hořčice Sůl, pepř Rohlík nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Do misky vyklepněte dvě vejce, přilijte smetanu, přidejte sůl a pepř a pořádně našlehejte vidličkou. Do pánve s nepřilnavým povrchem nalejte olej a rozehřejte. Do rozehřátého oleje naskládejte kolečka rohlíku hezky do mozaiky. Jakmile začnou...
IMAGE

Skvělá zimní minestrone dle Vlada

Středa je ho tam třeba - každou středu se můžete těšit na nový recept z archivu Playboy!Uvařte své milované večeři dnes vy a třeba se budete divit. Tuto rubriku Vám přináší: Potřebujeme 3 velké cibule 2 stroužky česneku 150 g italské pancetty (anebo lehce zauzené anglické slaniny) jednu dlouhou červenou papriku (Lidl) sušené anebo čerstvé houby 100 g rajčatové passaty (italský protlak) 1 konzervu bílých fazolí v rajčatové šťávě 1 konzervu sladké kukuřice 1 konzervu sladkého hrášku 1 konzervu krájených oloupaných rajčat anebo rajčata spařená a...

 

 


©2017 Playboy.cz, All rights reserved.